Goedkoper op reis met Miles & More, American Express, Airbnb, Hertz,…

When one is traveling, one must expect to spend a certain amount of money foolishly.  -Robertson Davies

Goedkoper op reis zonder te veel in te boeten aan kwaliteit en comfort, dat wil iedereen toch?
Hieronder kan u handige links (en kortingen) vinden die jouw reis goedkoper kunnen maken ( of jouw reisbudget voor kosten ter plaatse kan verhogen ).

Vluchten

Het plannen van uw reis begint hier: een vlucht boeken! Mijn persoonlijke ervaring leert dat vroeg boeken en flexibel zijn twee belangrijke factoren zijn om goedkoper op reis te gaan. Voor een grote reis (bijvoorbeeld Westkust USA) zal ik al vroeg op voorhand verschillende websites in het oog houden om een goede deal te kunnen strikken. Meestal begint dit al vanaf oktober. Wanneer je een goede deal ziet is het belangrijk om niet lang te twijfelen: het tarief kan de volgende dag namelijk alweer verdwenen zijn!

Een ander belangrijke factor is dus om flexibel te zijn. Dit kan je op meerdere manieren interpreteren. Enerzijds door je flexibel op te stellen qua reisdata: een vlucht in de zomermaanden kan gerust een stuk goedkoper zijn als je bijvoorbeeld eind juni reeds kan vertrekken. Anderzijds kan je ook meerdere mogelijkheden bekijken qua vluchten: je kan opteren om te vliegen naar een andere luchthaven. Of je kan ook werken met een 'Multi City' reservatie. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld zal landen op San Francisco (SFO) maar terug zal vertrekken vanuit Los Angeles (LAX).

Indien je iets riskanter te werk wilt gaan kan je werken met errorfares en meerdere reservaties. Dit wil zeggen dat je zoekt naar errorfares. Errorfares zijn vluchten die veel goedkoper zijn dan de gangbare prijs. Dit is meestal een tarief van zeer korte duur (soms enkele dagen of uren) in een bepaalde periode. Tevens is het vaak zo dat deze vluchten vanuit een andere stad vertrekken. Men moet dus dan een 2e reservatie plaatsen om van bv Brussel naar de andere luchthaven te vliegen. Allemaal geen probleem zolang er geen vertragingen zijn aangezien er geen compensatie is op uw 2e reservatie indien uw 1e reservatie een grote vertraging kent. Het kan dus interessant zijn om kort even een korte citytrip te houden bij de tussenstop van de twee reservaties.

Aandachtspunten:

 • Vroeg boeken: niet aarzelen wanneer je een goedkope vlucht ziet. Doorgaans zijn er in januari telkens mooie vroegboekdeals, hoewel ik reeds goedkopere tarieven heb gezien in november voor de zomermaanden.
 • Flexibiliteit: verschillende data opzoeken: vroeger/later vertrekken ; langer/korter verblijf
 • Multi City: hier zijn ook goedkopere fares mogelijk en je bent niet verplicht om een volledige rondrit te maken
 • Errorfares: rekening houden met vertraging op vluchten: geen compensatie op uw andere reservatie.

Handige links:kayak

Kayak: bij uitstek de handigste website om uw vlucht te boeken. Deze website kan op verschillende websites de huidige prijzen zoeken bij verschillende verkoopkanalen. Indien u boekt via Kayak zelf gaat dit via Priceline.com. Probeer zeker verschillende data en Multi City combinaties.

 

Miles & More ( Star Alliance )

Miles & More is het Frequent Flyer Program van Star Alliance,  het grootste frequent flyer programma 02-Lufthansa-MilesAndMore[1]van Europa. Voor Belgen is dit een interessant programma om mijlen te sparen. Deze mijlen kan u verdienden door een vlucht te boeken met de deelnemende maatschappijen, waaronder Brussels Airlines.

Men kan echter op veel andere manieren extra mijlen sparen. Dit kan u onder andere makkelijk doen door een betaalkaart ( Mastercard of American Express) aan te vragen. Hierdoor kan u makkelijk mijlen opsparen door uw alledaagse aankopen met deze kaarten te betalen. U krijgt minimum 1 mijl per uitgegeven euro. Er zijn echter veel extra's zoals welkomstmijlen, bonusmijlen bij een gsm domiciliëring, het betalen van Brussels Airlines tickets me uw American Express, enzoverder..

Momenteel is er een promotie bij American Express voor de 2 aangeboden Brussels Airlines American-Express-Logo-Font[1]
American Express betaalkaarten. Hierdoor kan u een bonus van 3.000 mijlen krijgen op de Brussels Airlines Preferred American Express kaart, of 6.000 mijlen op de Brussels Airlines Premium American Express kaart. Vul hiervoor onderstaand formulier in en u krijgt hiervoor binnenkort de uitnodiging per mail.

Om een betaalkaart aan te vragen dient u wel eerst lid te zijn van Miles & More. Dit kan u makkelijk via deze website doen. Indien u zich inchrijft op de nieuwsbrief krijgt u alvast enkele mijlen cadeau. Dit is een periodieke nieuwsbrief en u ontvangt geen massa's aan mails.

 

Hotels

Bij een roadtrip zal je snel met meerdere hotels te maken hebben. De laatste jaren beperk ik mij niet echter mee tot puur hotels. Ik geef motels en bnb's ook de nodige aandacht! Eerst en vooral zoek ik de steden op waar ik wil overnachten. Daarna begin ik met een zoektocht op onderstaande sites en maak ik mijn keuze.

Reviews en prijs/kwaliteit verhouding zijn voor mij het belangrijkst. Indien met de auto op reis: kijk ook naar de parkingkost! Bij bnb's is dit vrijwel altijd gratis. Bij een motel zal je meestal ook niks moeten betalen, terwijl je bij een hotel sneller aan een parkingkost zit (zeker in grote steden).

Aandachtspunten:

 • Prijs per nacht: mogelijks komen hier nog extra kosten bij (prijs excl belastingen, toeristentaks,..)
 • Parking: kosten?
 • Ontbijt: al dan niet inclusief
 • Annuleerbaar: vaak heeft u de mogelijkheid om uw overnachting reeds op voorhand te betalen. Hier kan u soms tot 20% korting (of meer) krijgen maar het bedrag wordt meteen in mindering gebracht én 9 kansen op de 10 kan u het verblijf niet meer annuleren.

Via onderstaande links kan je alvast wat extra kortingen bekomen op je verblijf!airbnb_vertical_lockup_web

Airbnb: veruit de bekendste website om een bnb te vinden. Via deze link krijgt u €19 korting op uw eerste verblijf. Lees zeker de omschrijving en huisregels. Je kan nog vragen stellen aan de host, die meestal een pre-approved aanbod zal terugsturen met een antwoord op je vraag.

Hotel Tonight: installeer deze app op uw smartphone ( iPhone of Android) en zoek snel een last minute hotel! Wanneer je de app start kan je je registreren via Facebook ( of manueel). Daarna kan je volgende kortingscode ingeven ( bij Redeem promo code : FDOCHY ) waardoor je €20 korting krijgt op uw overnachting.

Booking: een zeer uitgebreide website waar je snel een hotelkeuze kan maken. Geef uw bestemming en Booking
reisdata in en enkele seconden later krijgt u een lijst met hotels, vaak gesorteerd op de recensies van de gebruikers. Bnb's ga je hier niet vinden maar wel voornamelijk hotels, resorts en motels.

Ratestogo & Orbitz: vergelijkbare websites met Booking. Uit persoonlijke ervaring zijn de recensies bij Booking uitgebreider (en betrouwbaarder) dan bij deze 2 websites. Echter is er een reële kans dat u bij Ratestogo en/of Orbitz een goedkoper tarief kan krijgen voor uw overnachting. Niet alle hotels kan  u echter hier terugvinden, dus het is wat zoekwerk! 

Hotelwebsite: dit wordt vaak uit het oog verloren, maar vraag zeker ook eens een prijs op via de website van het hotel. Het is mogelijk dat u via de website zelf nog een goedkoper tarief kan boeken.

Autohuur

Bij het plannen van een roadtrip is een auto vrijwel onontbeerlijk. Tegenover het boeken van het hotel zal je in het geval van een autohuur vaker teruggrijpen naar de website van de verhuurmaatschappij zelf (Alamo,Avis, Budget, Hertz, Thrifty, Dollar,..) om uw 'rental car' te boeken.

Er zijn echter ook verschillende websites die een vergelijking kunnen maken om zo de beste prijs te geven.

Aandachtspunten:

 • Locatie: vaak wordt een huurauto op de luchthaven afgehaald. Check zeker of de locatie 'on site' is. Indien dit niet het geval is is er vaak een shuttledienst voorzien (die soms een kwartier onderweg kan zijn (bijvoorbeeld Alamo bij Newark Airport (EWR)))
 • Under age fee: is de bestuurder onder de 25? Hou dan zeker rekening met een extra kost! Vaak zit deze toeslag NIET verwerkt in de totaalprijs die u online ziet.
 • Verzekeringen: ga zeker na welke verzekeringen er inbegrepen zijn in uw reservatie. Een CDW ( Collision Damage Waiver) verzekering neem ik persoonlijk altijd. Hierdoor kan je niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan de wagen.
 • Lokale taksen: controleer of uw reservatie inclusief lokale taksen en fees is.
 • Extra bestuurders: vaak wordt er in het contract 1 hoofdbestuurder aangewezen. Er is mogelijks een extra kost indien u met meerdere bestuurders bent.
 • Brandstof: ga zeker na of u de wagen al dan niet moet voltanken bij het indienen van de huurwagen.
 • Upgrades: indien je wat extra budget voorziet kan je ter plekke vaak nog een mooie deal bekomen voor een upgrade naar een hogere klasse.  Bij een rental bij Alamo hebben wij voor 150$ een upgrade kunnen bekomen naar een Ford Mustang cabrio. Onze originele reservatie was een Economy car (goedkoopste klasse) voor 9 dagen. Veel hangt af van de medewerker en uw onderhandelingstactiek.

 

 Handige links:

Uber: Uber is een handige app die u op uw smartphone kan installeren. De app komt zeker van pas Uber wanneer u in grootsteden bent en snel een taxi zoekt. U kan op voorhand uw taxi reserveren, de bestemming ingeven en een schatting krijgen van de prijs. Via deze link krijgt u €10 korting wanneer u de app gebruikt. Om de app te gebruiken dient u wel een kredietkaart toe te voegen, maar u kan kiezen om eerst uw 'credit' te gebruiken.

Drive-USA: Drive-USA is een verkoopskanaal van een Duitse touroperator gericht op autoverhuur. Het is een gelijkaardig systeem als Kayak. De website vergelijkt namelijk de prijzen met verschillende verhuurmaatschappijen. Tevens is er een interessant programma voor jonge chauffeurs: het Alamo U25 pakket. Dit is een compleet pakket met alle kosten inbegrepen. Hier bent u zeker dat u geen extra kosten meer hebt ter plaatse.

Website verhuurmaatschappij: neem zeker ook een kijkje op de website van de verhuurder zelf. Vaak zijn er promotiecodes of krijgt u voordelen als u lid wordt van hun 'loyalty programma'  (bv bij Hertz). Via de Britse website van Alamo kan u ook vaak goedkoper een auto reserveren.