Dag 20+21, 28/03 Melbourne – Brussel

Route: 90km, 1u30

20.Melbourne

We staan op tegen 6u aangezien we nog een rit van 2u voor de boeg hebben richting de luchthaven. Het is druk op de weg want iedereen moet naar het werk natuurlijk. We tanken de wagen voor we aankomen  aangezien we deze volgetankt moeten inleveren. Iets na 9u zijn we bij Hertz. We leveren de auto in zonder problemen en zien dat we 4029 km hebben afgelegd.

We wandelen door naar de International Terminal (T2) om ons in te checken. Daarna wachten we in de (lange) wachtrij voor security en immigratie, om daarna in de wachtrij van de TRS te gaan staan (Tourist Refund Scheme). Dit laat toeristen toe om de GST (taks van ongeveer 10%) terug te krijgen. Hiervoor moet je tenminste voor 300$ aangekocht hebben op hetzelfde kasticket. Wij wisten dit op voorhand en hebben een kasticket van 300,9$ en 308$. Enkele Chinezen voor ons doen alles ophouden waardoor we 45 min mogen wachten. De regel is dat je je goederen niet meer mag aanbieden als de boarding begint. Onze boarding begon om 10u30 en rond die tijd was het gelukkig aan onze beurt. Een persoon die 3 plaatsen achter ons stond te wachten was eraan voor de moeite. Het werd vlot goedgekeurd en konden op tijd het vliegtuig boarden.

  • Melbourne=> Guangzhou (China Southern Airlines 344)
    11u30=> 18u10 (Airbus A330-300, nonstop 9h, 40m, 7,543 km)
  • Guangzhou=> Paris (China Southern Airlines 347)
    00u20(+1) => 06u40 (+1) (Airbus A330-300, nonstop 13h, 20m, 9,452 km)
  • Paris=> Budapest ( Air France 1994)
    12u50 (+1) => 15u00 (+1) (Airbus A320-100/200, nonstop 2h, 10m, 1,247 km)

De terugreis was op zijn minst rampzalig te noemen. De vlucht van Melbourne naar China verliep vlekkeloos, maar vanaf toen liep alles in het honderd. Op onze tussenstop in China en Parijs was er een layover voorzien van 6u. In China vertrok onze vlucht met 3u vertraging. Geen groot probleem, aangezien we toch voldoende tijd in Parijs hadden. In Parijs zaten we al in het vliegtuig toen er een ‘technische goedkeuring’ ontbrak, met als gevolg dat iedereen mocht uitstappen en naar een nieuw vliegtuig gaan. Ervaring(zie vorig jaar overstap Los Angeles) leert dat zo’n proces al snel 2u duurt. Hierdoor gingen we onze layover in Budapest missen. Onze error fare vertrok namelijk in Budapest, waardoor we ook via Budapest terug naar Brussel moesten. We hadden daar een layover voorzien van 3u40 minuten, wat normaal ruim voldoende is, zelfs al is er bv 1u vertraging.

Na wikken en wegen besluiten we de trein te nemen van Parijs naar Brussel. Onze TGV vertrekt om 19u en zou om 20u45 in Brussel Zuid moeten aankomen. Ook hier is er weer vertraging en daardoor komen we pas om 21u30 toe. De volgende trein richting Brugge vertrekt om 22u, en deze komt met 15 min vertraging aan in Brugge(ondanks er maar 1 stop was in Gent Sint-Pieters). Na al deze vertragingen komen we iets na middernacht thuis toe.

Ondanks al deze vertragingen en extra kosten weigert Air France of China Southern Airlines nog maar iets van compensatie te geven(EU wetgeving: recht op compensatie vanaf dat je 3u later aankomt dan voorzien. Bij ons was dit heel toevallig 2u53). Ik kreeg enkele extra frequent flyer miles toegekend. Nutte(en waarde)loos aangezien ik deze maatschappijen toch even links laat liggen na zo’n erbarmelijke service. Ondanks het Europese maatschappijen zijn heb ik als klant toch veel betere service gekregen bij American Airlines (zie vertraging vorig jaar) dan tijdens deze reis. De reiziger zou door EU regelgeving goed beschermd moeten zijn,weinig van gemerkt…

 

Gelukkig hebben we perfecte vluchten gehad bij de start van onze reis én hebben we er een prachtige roadtrip opzitten. Het is een zeer divers land waar je met gemak in de drukke stad kan rondwandelen of een uur rondrijden zonder iemand te zien. Perfect mogelijk om in de warmte rond te wandelen aan de kust, of om de bergen in te rijden naar de kou. Ondanks we meer dan 4000 km hebben afgelegd in een kleine 3 weken, hebben we nog maar een peulschil verkend van dit mooie land. Het zal nog enkele bezoeken vereisen om dit verder te verkennen 😉 .

Dag 19, 27/03 Yanakie - Mornington