OnePlus One review

OnePlus OneDe Flagship killer van 2014: de OnePlus One. Een smartphone die snel bekend werd door haar scherpe prijs. De OnePlus One is een 5,5" Android smartphone die Cyanogenmod draait. Een mooi design, sterke specificaties én een scherpe prijs zorgden ervoor dat deze smartphone op korte tijd razend populair werd. Invites zijn felbegeerd maar zorgen voor nog extra nieuwsgierigheid van potentiële klanten. Ik was zo'n potentiële klant aangezien ik al iOS gebruiker ben van het eerste uur!

Invites, Pending shipment, Processing, Complete!

Het aankopen van een OnePlus One is allesbehalve evident. Eerst en vooral moet je een invite bemachtigen. Dit is vrijwel de moeilijkste stap aangezien invites schaars zijn. Ik heb geluk gehad om een invite te krijgen tijdens een eerste wave waarbij bezitters van een OnePlus One invites toegestuurd kregen om uit te delen.

Op 25 juli heb ik mijn order geplaatst (enkel betaling via Paypal) met standard shipping. Op 5 augustus mocht ik mijn pakje van DPD in handen nemen. De verpakking is vrij triest: een goedkope bubbelwrap enveloppe die al aan 3 kanten was gescheurd. Gelukkig dat de bubblewrap folie de inhoud nog in de envelop hield, anders was de charger (aparte doos) waarschijnlijk al weggefloept. Gelukkig zit de smartphone zelf nog in een aparte kartonnen doos.

It's huge! ( that's what she said )

Bij het openen van de doos zie je een werkelijk monster van een smartphone. Monster in de zin dat het groot is, namelijk 5,5". Ik neem de OPO meteen uit de doos en merk dat deze beduidend licht is. De achterkant voelt wat vreemd aan ( soort licht schuurpapier), maar zorgt er ook meteen voor dat je smartphone niet zal wegschuiven op een tafel. Het omgekeerde kan niet gezegd worden van het scherm, want deze is vrij glad en schuift makkelijk over tafel.

Vooraleer het toestel aan te zetten verwijder ik de beschermfolie van het scherm, om er dan meteen mijn, reeds toegekomen, Orzly screenprotector op te plaatsen. Dit gaat vlot in 1 keer zonder enige bubbels (een unicum..).

Daarna is het tijd om het toestel aan te zetten en de korte setup te doorlopen. Dit is mijn allereerste Android smartphone, dus het is even wennen. De OPO draait op een custom versie van Cyanogenmod, speciaal gemaakt voor de OnePlus One. Na het nodige opzoekwerk blijkt dit een OS te zijn dat vrij dicht aanleunt bij de originele KitKat release maar toch enkele verbeterpunten kent.

Ik geraak vlot door de setup en kan meteen al mijn Google services activeren. Het is een droom om met 1 login meteen je Chrome instellingen, Google Maps geschiedenis, enz terug te hebben op je smartphone. 1 heikel punt was het overdragen van sms berichten van iPhone naar Android. Uiteindelijk wel gelukt, maar toch wat tijd in beslag genomen.

Conclusie

De OnePlus One mag zeker zeggen dat dit hun 2014 Flagship Killer is. Het is een zeer mooie smartphone qua design: leuke contouren en de achterkant is zeker een goeie zet. De screenprotector van Orzly is zeker ook de moeite, deze kost ongeveer €10. De case zit goed rond de gsm, maar voor de prijs van €6 mag je ook niet té veel verwachten.

Ik heb de smartphone maar enkele uren gebruikt. De redenen hiervoor? De voornaamste reden dat ik deze smartphone niet zal houden is de grootte. Met 5,5" schermen mogen we al duidelijk spreken van een 'phablet'. Komende van een iPhone 5 was het verschil zeer groot met de OnePlus One. Een andere reden is het feit dat dit OS Android draait. Ik ben een verstokte iPhone gebruiker van het eerste uur en het is overduidelijk dat een switch niet makkelijk is. Voornamelijk iMessage is een functie die ik mis op Android. Er zijn echter ook positieve dingen aan Android: er zijn veel functies die bij iOS niet mogelijk zijn zonder jailbreak, en de integratie met alles van Google is ook zeer handig.

Voor €299 is deze smartphone meer dan dubbel en dik zijn geld waard. Voor mij persoonlijk is de smartphone iets te groot, maar dit komt waarschijnlijk ook omdat ik nog met een 'kleine' iPhone 5 werk. De OnePlus One is razendsnel, heeft een mooi scherm en kan ook prachtige foto's nemen. Veel succes om een invite te bemachtigen!

Pros

  • Prijs
  • Design
  • Hardware
  • Cyanogenmod
  • Camera

Cons

  • Beschikbaarheid
  • 5,5" scherm

Score

8/10

 

Alles gearriveerd.. behalve de OnePlus One!
Kenu Airframe+ review